Automobilová značka Ferrari sa vrátila do Le Mans po 50 rokoch

11.06.2023 Celý región

Le Mans 11. júna (TASR) - Talianska automobilová značka Ferrari oslávila návrat do hlavnej kategórie pretekov 24 hodín Le Mans víťazstvom. Trojica Alessandro Pier Guidi, James Calado a Antonio Giovinazzi na Ferrari AF Corse 499P triumfovala v nedeľu v slávnych vytrvalostných pretekoch a ukončila päťročnú hegemóniu Toyoty. Ferrari predtým absentovalo na štarte Le Mans päťdesiat rokov.

Víťazná posádka absolvovala v priebehu 24 hodín 342 kôl a hlavnú triedu Hypercars vyhrala s náskokom 81,739 sekundy pred obhajcami prvenstva na Toyote Gazoo Racing GR010 HYBRID (Sebastien Buemi, Brendon Hartley, Rijo Hirakawa). Nádeje Toyoty zmarila havária Hirakawu v záverečných dvoch hodinách pretekov. Na tretej až piatej priečke boli posádky Cadillacu, ktorý sa prvýkrát v Le Mans dostal na stupeň víťazov. Tešilo sa z toho trio Earl Bamber, Alex Lynn, Richard Westbrook z tímu Cadillac Racing V-Series.

"Je to po takom dlhom čase obrovský úspech,. Toto sa zapíše do histórie," povedal podľa AFP člen víťaznej zostavy James Calado. Ferrari sa v Le Mans tešilo z víťazstva po 58 rokoch. Preteky na trati Circuit de la Sarthe pri stom výročí ich premiérového vydania v roku 1923 v sobotu popoludní slávnostne odštartoval hviezdny americký basketbalista LeBron James.

Slovenský tím ARC Bratislava v tomto roku na prestížnom motoristickom podujatí neštartoval. Minulý rok sa posádka s Miroslavom Konôpkom umiestnila na 6. mieste v triede LMP2 Pro/Am.
 

Vyberte región